Dostupni linkovi

Stanje u Evropi se normalizuje nakon ledenog vala


Sarajevo
Sarajevo
Širom Evrope danas se saobraćaj polako normalizuje, nakon što je tokom vikenda u snježnim mećavama i od posljedica izuzetno niskih temperatura umrlo 80 ljudi, prenose agencije.

Velika hladnoća i snijeg koji je zahvatio Evropu izazvali su tokom vikenda haos u saobraćaju koji je pogodio milione ljudi.

Željeznički saobraćaj i dalje je obustavljen, pojedini letovi su otkazani ili su registrovana kašnjenja, dok su pojedini putni pravci i dalje blokirani.

U posljednja tri dana u Poljskoj, gdje se temperatura spustila na minus 20 stepeni Celzijusa 42 osobe su se smrzle, dok su tokom vikenda u Njemačkoj umrla šest lica, u Ukrajini 27, dok su se u Francuskoj i Austriji od hladnoće su umrla po tri lica.

Britanska i francuska vlada su naredile da se pokrene istraga o razlozima zbog kojih se u petak nekoliko vozova, u kojima se nalazilo više hiljada putnika, pokvarilo u tunelu ispod Lamanša koji povezuje dvije zemlje.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi naložio je željezničkim kompanijama da danas u potpunosti obnove saobraćaj. Evrostar je prethodno saopštio da će krenuti samo ograničen broj vozova.

U nekim dijelovima Njemačke tokom proteklih dana zabilježena je temperatura od minus 33 stepena Celzijusa.

Mnogi letovi i vozovi su otkazani, a putevi neprohodni.

U Francuskoj, 40 odsto letova sa pariskih aerodroma "Šarl de Gol" i "Orli" bilo je otkazano, kada je drugi talas snježne oluje pogodio sjever zemlje.

Aerodrom u Dizeldorfu, koji je treći po velični u Njemačkoj, zatvoren je zbog velikih nanosa snijega, saopštile su lokalne vlasti.

Zatvoreni i aerodromi u Briselu, Šarlroju i Liježu, dok su na amsterdamskom aerodoromu Šipol registrovana velika kašnjenja, a otkazani su i brojni letovi.

U Velikoj Britaniji, gdje su vremenski uslovi povoljniji, zvaničnici na aerodromu u Mančesteru - najvećem izvan Londona - obustavili su letove na 90 minuta, kako bi očistili pistu od leda.

Između Belgije i Italije otežan je željeznički saobraćaj.

U Španiji više od 170 letova je otkazano sa međunarodnog aerodroma u Madridu, zbog velikih količina snježnih padavina koje su prouzrokovale problema i u drumskom saobraćaju.
XS
SM
MD
LG