Dostupni linkovi

Vanredna vijest

MZ: Podrška Sudu i TužilaštvuVisoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas da Sud i Tužilaštvo BiH predstavljaju ključne državne institucije koje su dužne da obezbede vladavinu prava.

U organizaciji OHR-a, u Sarajevu je počela međunarodna konferencija na kojoj će biti razmotreni načini jačanja rada pravosudnih institucija u BiH. Visoki predstavnik rekao je u uvodnom obraćanju da je današnji skup potvrda kontinuirane podrške međunarodne zajednice Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Međunarodna zajednica uložila je 45 miliona evra u ove institucije od njihovog uspostavljanja i one predstavljaju ključno dostignuće celokupne reforme pravosuđa", istakao je on.

Incko je naglasio da je cilj međunarodne zajednice nacionalizacija ovih institucija što će zahtevati, kako je naveo, političku podršku kako međunarodne zajednice tako i domaćih organa vlasti.

Visoki predstavnik je rekao da je zabrinut odbacivanjem njegovih poslednjih odluka vezanih za mandat stranih sudija i tužilaca u Tužilaštvu i Sudu BiH, dodavši da ne zna kakve to može imati posledice.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG