Dostupni linkovi

Pritvor osumnjičenima za zločin u selu GruborimaBivšem zameniku šefa specijalne policije Mladena Markača iz vremena Oluje, Željku Sačiću i ostaloj četvorici specijalaca osumnjičenih za ratni zločin u selu Gruborima nakon akcije Oluja 1995. danas je određen jednomesečni pritvor.

Protiv njih je pokrenuta istraga u kojoj bi, kako je predlažilo državno tužilaštvo, trebalo da bude ispitano više od 70 svedoka. Istražni sudija županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec odredio je zadržavanje u pritvoru zbog opasnosti od uticaja na svedoke i težine krivičnog dela.

Osim Sačića, u pritvoru su i vođa grupe pripadnika Antiterorističke jedinice "Lučko" koja je ušla u Grubore, Frano Drlja, jedan od komandanata grupe specijalaca koje su u dolini Plavnog pretraživale teren Božidar Krajin, kao i pripadnici te jedinice Berislav Garić i Igor Beneti. Oni su danas ponovo saslušani, a osim Sačića, svi su se branili ćutanjem.

Sačić se tereti da nije ništa učinio da spreči zločin u Gruborima kraj Knina 25. avgusta 1995, i da nije kaznio počinioce od kojih je jedan sledećeg dana u selu Ramljanima zapalio više kuća. Tužilaštvo tvrdi da je Sačić prikrivao zločin tako što je policajcima zabranio uviđaj i druge radnje kako bi se rasvetlio zločin i otkrile ubice. Tužilaštvo i Krajina tereti po komandnoj odgovornosti, dok su ostala trojica osumnjičeni da su bili neposredni počinitelji zločina.
XS
SM
MD
LG