Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministar kulture CG: SPC izvodila nelegalne radoveCrnogorski ministar kulture Branislav Mićunović saopštio je danas da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) izvela mnoge nelegalne radove na zidinama manastira i crkava na ostrvima Skadarskog jezera.

Ti radovi, ni po tehnici izgradnje, ni po korišćenim materijalima, nisu u saglasnosti s graditeljtsvom u vreme kada su ti manastiri bili podignuti, rekao je Mićunović u odgovoru na pitanje poslanika Demokratskog saveza (Albanaca) u Crnoj Gori Mehmeda Bardhija.

Poslanik Bardhi je kazao da je samo delimično zadovoljan odgovorom Mićunovića, jer je on pitao "kada je SPC zaposela ostrva na Skadarskom jezeru, po čijem nalogu, da li organa SPC ili Crne Gore, uz čiju pomoć, kakva je uloga Vojske Jugoslavije u tome i ko, personalno, sada živi u tim objektima".

Bardhi je podsetio da je SPC uz pomoć Vojske 2005. godine postavila metalnu crkvicu na vrh Rumije, koja još nije uklonjena, uprkos ranijoj najavi crnogorske vlasti.

Prema objašnjenju Bardhija, na nekim lokacijama koje je "zaposela" SPC, nekad su bile muslimanske bogomolje. U jednoj od njih je, kao hodža, služio i njegov otac, naveo je Barhi.
XS
SM
MD
LG