Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbijena molba za pomilovanje Petrača


Komisija za pomilovanja odbila je danas molbu za pomilovanje Hrvoja Petrača, a konačnu riječ imati će predsjednik Stjepan Mesić koji je proteklih dana najavljivao da će postupiti prema prijedlogu Komisije.

Kako je Komisija obrazložila odluku koju će proslijediti predsjedniku Mesiću u Uredu predsjednika se nije moglo doznati.

Uoči sastanka Komisije mediji su objavili da se Petračevu pomilovanju žestoko protivi ministar pravosuđa Ivan Šimonović i to zbog njegovog ponašanja tijekom služenja kazne u Lepoglavi kada je uživao u nizu pogodnosti na koje nije imao pravo prema zatvorskim pravilima.

Mediji već nagađaju da je negativan prijedlog Ministarstva pravosuđa, koje priprema izvještaj Komisiji za pomilovanje, navodno glavni razlog odbijanja Petračeve molbe.

Konačnu odluku o Petračevoj molbi za pomilovanje donijet će predsjednik Mesić koji je autonoman u donošenju odluke i ne mora prihvatiti odluku Komisije koja je savjetodavno tijelo. No, Mesić je proteklih dana najavio da će postupiti prema prijedlogu Komisije.

Neslužbeno se doznaje da će predsjednik svoju odluku potpisati i objavit iduću srijedu uoči Božićnih blagdana.

U medijima se proteklih godina pisalo da je Petrač bio jedan od financijera Mesićeve prve kampanje, no predsjednik je to opovrgnuo.

Petrač je od 2005. u zatvoru gdje izdržava jedinstvenu zatvorsku kaznu od sedam i pol godina zbog poticanja na otmicu malodobnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca i novomarofskog poduzetnika Miroslava Matkuna. Kazna mu istječe u ožujku 2013.
XS
SM
MD
LG