Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pokušaj napada na Čička uoči emisije OtvorenoPredsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Ivan Zvonimir Čičak rekao je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare da ga je sinoć na HTV-u prije emisije "Otvoreno" vrijeđala skupina ljudi, a jedan muškarac ga je pokušao i napasti.

Čičak je ispričao da je pozvan u emisiju "Otvoreno" s temom ratnog zločina u Gruborima, a kad je došao pred studio, susreo je dvojicu pripadnika bivših jedinica specijalne policije koji su bili sugovornici i još desetak osoba koje nisu bile pozvane u emisiju.

Pitao sam se što oni tu rade i kako su uspjeli ući na HTV, rekao je Čičak, dodajući da je "situacija bila naelektrizirana". Rekao je da su ga ti njemu nepoznati ljudi počeli vrijeđati i govoriti mu da samo brani Srbe. On im je, kaže, na to odgovorio da je u civiliziranoj zemlji dužnost policije štititi ljudska prava.

Čičak je ispričao kako mu je jedan od njih dovikivao da je "udbaš, komunist i ljevičar", a on mu je rekao da se, "ako želi vidjeti udbaša, pogleda u ogledalo".Zatim je, po Čičkovim riječima, jedan od njih pokušao nasrnuti na njega, ali su ga spriječila druga dvojica.

Bivši predsjednik HHO-a Ivo Banac ocijenio je događaj ispred studija HTV-a neprihvatljivim. "Moramo poslati jasnu poruku da se tome mora stati na kraj", rekao je Banac.

Potpredsjednik HHO-a Vlatko Silobrčić je rekao kako bi želio da se u javnom govoru razgovara silinom argumenata, a ne argumentom sile.Izgred ispred studija HHO je protumačio kao sredstvo pritiska na rad te organizacije za ljudska prava.

Glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić izjavio je za Hinu da se izgred istražuje te kako zasad može potvrditi da je u njemu sudjelovalo "pet do šest nepozvanih osoba koje su bile u pratnji dvojice gostiju emisije, bivših policijskih specijalaca".

Neslužbeno se doznaje da su se te nepoznate osobe na ulazu u HRT legitimirali službenim policijskim značkama, no to na HRT-u zasad nisu mogli potvrditi.
XS
SM
MD
LG