Dostupni linkovi

Pokrenuta istraga protiv Širaka



Protiv bivšeg predsjednika Francuske Žaka Širaka otvorena je istraga zbog otvaranja fiktivnih radnih mJesta kako bi novcem grada Pariza plaćao svoje kampanje.

Istraga treba da rasvijetli otvaranje sedam fiktivnih radnih mesta koje je Širak (77) ustanovio da bi plaćao sedmoricu najuglednijih članova svoje partije Saveza za narodni pokret (UMP), navodi Rojters.

Pitanja vezana za razne nepravilnosti tokom Širakovog 18-godišnjeg mandata gradonačelnika Pariza pokrenuta su još 1999. godine, ali istraga nije otvorena jer po francuskom ustavu predsednik države uživa imunitet.

U oktobru ove godine je tražena istraga o 21 fiktivnom radnom mestu koje je Širak otvorio kao uslugu ljudima od kojih je imao političke koristi. Širakov kabinet je saopštio da bivši predsednik želi da obije istrage budu što pre završene da bi se "najzad pokazalo da nema šta da mu se prebaci".

Žak Širak je bio gradonačelnik Pariza od 1977-1995. godine, prije nego što je postao predsjednik države. Na čelu države je bio 12 godina.

XS
SM
MD
LG