Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poziv Hrvatima u Srbiji da se upišu u birački spisakPoznati beogradski glumac Aljoša Vučković pozvao je sunarodnjake, pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji da se upišu u birački popis hrvatske nacionalne manjine, prenio je u petak vojvođanski tjednik "Hrvatska riječ".

"Upišite se u birački popis hrvatske nacionalne manjine. Kratko traje, ali dugo se pamti. Na to imate pravo", njegova je poruka hrvatskoj zajednici u Srbiji koja će se kao kraći video spot emitirati na vojvođanskim radio i TV postajama.

Poznati glumac je i sam popunio obrazac za upis i predao ga predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Branku Horvatu.

Aljoša Vučković prva je javna ličnost u Srbiji koja je pozvala Hrvate da se upišu u poseban birački popis čime oni stječu pravo na neposredne izbore svojih predstavnika u nacionalno vijeće i druga zastupnička tijela u državi.

Predsjednik HNV-a Branko Horvat izjavio je ovom prigodom da bi se u popis do sredine ožujka 2010. trebalo upisati najmanje 28.000 Hrvata, od ukupno 70.000 koliko ih po popisu iz 2002. živi u Srbiji.

U akciju prikupljanja uključile su se sve hrvatske institucije i organizacije u Srbiji, koje su do prikupile oko 5.000 potpisa.
XS
SM
MD
LG