Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Moskva I Vašington pred sporazumom o redukciji nuklearnog arsenalaAmerički predsjednik Barak Obama I predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev, srešće se na marginama konferencije o klimatskim promjenama u Kopenhagenu , da bi razgovarali o napretku u pregovorima između dvije zemlje , o postizanju sporazuma o smanjenju nuklernog naoružanja.

Američki zvaničnici međutim nijesu mogli potvrditi da li će uspjeti da postignu konačan dogovor danas.Ruski I Američki pregovrači pokušavju da postignu novi sporazum o smanjenju neklearnog naoružanja , kojim bi bio zamijenjen prethodni START iz 1991 godine, koji je istekao 5 decembra.

Medvedev I Obama su se u julu na samitu u Moskvi dogovorili da obje zemlje smanje broj nuklearnih bojevih glava između 1,500 I 1,675 u narednih sedam godina , kao dio tog sporazuma.

Rusko ministarstvo je danas saopštilo da su Moskva I Vašington veoma blizu rješenja preostalih pitanja o novom sporazumu o redukciji neklearlnog arsenala.

Portparol Andrej Nasterenko je rekao da računaju da će preostala pitanja biti riješena u veoma bliskoj budućnosti, ako ne u satima koji slijede.
XS
SM
MD
LG