Dostupni linkovi

SDA ne prihvata smjenu Softića


Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) zauzeo je stav da ne prihvata da se nacionalni debalans na čelnim funkcijama u Federaciji BiH, koji je evidentan, ispravlja preko pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, izjavio je danas za Fenu glasnogovornik SDA Salmir Kaplan.

Visoki predstavnik Valentin Inzko, obraćajući se uredu predsjednice Federacije Borjane Krišto i njenim zamjenicima Mirsadu Kebi i Spomenki Mičić, kao i Kolegiju Predstavničkog doma, zatražio je smjenu predsjedavajućeg tog doma Safeta Softića.

Obrazloženje je bilo da bi time bila ispoštovana ustavna odredba prema kojoj nijedan konstitutivni narod, u ovom slučaju Bošnjaci, ne može imati svoje predstavnike na više od dvije od šest čelnih funkcija u Federaciji. Trenutno Bošnjaci zauzimaju tri čelne pozicije: premijer, predsjedavajući Predstavničkog doma i predsjednik Vrhovnog suda.

Međutim, naveo je Kaplan, u SDA smatraju da je funkcija predsjedavajućeg Predstavničkog doma jedna od prvih na koju se vrše imenovanja nakon izbora, te su institucije koje su vršile imenovanja na druge funkcije bile dužne da pritom gledaju na nacionalnu zastupljenost.

U ovom slučaju, kaže glasnogovornik SDA, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV BiH) nije vodilo računa o nacionalnoj zastupljenosti i napravilo je debalans imenovanjem Bošnjaka za predsjednika Vrhovnog suda Federacije BiH.

"Mi ne prihvatamo da se sada smjenom g. Softića ispravlja nepažnja VSTV-a", rekao je Feni glasnogovornik SDA Salmir Kaplan.
XS
SM
MD
LG