Dostupni linkovi

Studija o klimi: Nivo mora i dalje raste


U zadnjem međuledenom dobu, prije 125.000 godina, nivo mora bio je 8 do 9,4 metara viši od današnjeg, a temperatura na polovima bila je 3 do 5 stepena viša od današnje, po zaključcima nove studije koju je objavio časopis Nature.

Priredio Rinko Golubović


U istraživanju koje su proveli naučnici sa univerzitta Harvard i Princeton, objavljenom usred samita o klimi u Kopenhagenu, iznose se više vrijednosti nego u zadnjem izvještaju Gieca o toj temi, u kojem je objavljen podatak da je nivo mora u to doba bio 4 do šest metara iznad sadašnjeg.

Robert Kopp i njegovi kolege izradili su statistički model na osnovu brojnih mjerenja u različitim dijelovima planete, s obzirom da porast nivoa mora prije 125.000 godina nije bio jednolik.

'Taj podatak pokazuje da je ledeni pokrov na polovima dugoročno osjetljiv na trajno zatopljenje, čak i uz srazmjerno niske temperature', ističu.

'Ako su procjene Koppa i kolega tačne, postoji opasnost da, kao odgovor na globalno zatopljenje od 1,5 do 2 stepena Celzija, prosječan nivo mora poraste za 7 do 9 metara' u odnosu na sadašnji nivo, piše u komentaru dvojice američkih stručnjaka, Petera Clarka i Petera Huybersa, takođe objavljenom u Natureu.

Odgovor ledenjaka na polovima na porast temperature proteže se kroz nekoliko stoljeća. Porast nivoa mora koji bi krajem stoljeća mogao premašiti metar, nastavit će se i nakon 2100.
XS
SM
MD
LG