Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora i Hrvatska među 20 najgorih po rastu BDP za 2010


Crna Gora I Hrvatska se nalaze među najgorih 20 zemalja svijeta po projektovanom privrednom rastu u 2010. godini, dok će najbrže rasti ekonomija Katara, ističu stručnjaci multinacionalnog Economist Intelligence Unit (EIU).

Prema najnovijoj analizi, privredni rast u razvijenom svijetu nastaviće se i naredne godine, osim u dijelu zemalja istočne Evrope. EIU je analizirala pojedinačne ekonomske sudbine svake zemlje i objavila popis dvadeset zemalja s najsporijim i najbržim rastom za sljedeću godinu.

U analizi koju je imao na uvid najpoznatiji hrvatski poslovni portal business.hr, a prenosi portalanlitika.me ekonomije Crne Gore i Hrvatske oporavljaće se sa stopom od svega 0,5 odsto.

Vodeća na "crnoj listi" zemalja je Litvanija, sa očekivanim padom BDP-a za sljedeću godinu od 3,5 odsto. Slijede Venecuela (3,4 odsto), Portoriko (3 odsto), Letonija (2,9 odsto) te Irska (2,5 procenta). Na popisu su i Bjelorusija, Barbados, Estonija, Jamajka, Mađarska, Čad, Španija, Portugalija, Grčka, Malta, Danska, Island, Crna Gora, Hrvatska i Švajcarska, tvrde stručnjaci iz EIU-a.

Eksperti ove organizacije su zaključili kako će bliski Istok i Afrika biti ekonomski najuspješnije regije svijeta, zahvaljujući povećanoj proizvodnji naftnih derivata kao i ulaganjem u infrastrukturu. EIU ne navodi podatke za Srbiji, Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.
XS
SM
MD
LG