Dostupni linkovi

Njemačka daje 60 miliona eura za Auschwitz


Za međunarodni fond namijenjen za održavanje bivšeg nacističkog koncentracionog logora Auschwitz-Birkenau, koji se nalazi na jugu Poljske, Njemačka će dati 60 miliona eura, objavila je u srijedu direkcija muzeja iz Auschwitza.

"Njemačka će prebaciti 60 miliona eura na stalni specijalni fond Auschwitz-Birkenau. Radi se o polovini sume koju fondacija muzeja treba da prikupi za finansiranje svih radova na održavanju ovog mjesta, navodi se u saopćenju", prenosi AFP.

"To je dokaz odgovornosti prema historiji koja govori o povjerenju i vjeri u zajedničku budućnost, kazao je Wladyslaw Bartoszewski", bivši zatvorenik, danas predsjednik Međunarodnog komiteta iz Auschwitza

"To je veliki dan. Akcioni dugoročni plan, s ciljem da sačuva ovo mjesto jedinstvenog sjećanja, postaje stvarnost", kazao je direktor muzeja Auschwitza Piotr Cywinski.

Početkom godine, poljski premijer Donald Tusk predložio je da četrdesetak zemalja prikupi 120 miliona eura za stalni fond u cilju očuvanja "simboličnog mjesta za istrebljenja Jevreja nacističke Njemačke".

XS
SM
MD
LG