Dostupni linkovi

Kina zabranila personalne sajtove


Kina je zabranila fizičkim licima da registruju nove internet domene i pokrenula veliku akciju kontrole više miliona ličnih prezentacija na mreži, u najjačem udaru vlasti na internet u zemlji, piše Financial Times.

Od ponedjeljka, svi koji žele da registruju internet domen u Kini moraju da prilože i dozvolu za rad i podatke o svojoj kompaniji. I već postojeći sajtovi će morati vrlo brzo da regulišu papire jer će biti gašeni po hitnom postupku u slučaju da ne zadovoljavaju nove propise.

Internet provajderi su saopćili da su već počeli s revizijom baza svojih klijenata, kako bi pronašli "potencijalno opasne, nelegalne i štetne sadržaje". Inače, "štetno" je riječ koju vlasti koriste u većini slučajeva kada se bave već dobro poznatom cenzurom interneta u Kini. Pod štetnim se podrazumjeva sve od pornografije pa do političkog aktivizma.

Novi korak u kontroli interneta, koju vlasti u Kini vrše na nekoliko nivoa, uslijedio je neposredno poslije djelomičnog ili potpunog blokiranja društvenih internet sajtova kao što su "Youtube", "Facebook" i "Twitter", kao i njihovih lokalnih verzija, prenose agencije.

XS
SM
MD
LG