Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potvrđena presuda zemunskom klanu


Vrhovni sud Srbije potvrdio je prvostepenu presudu Specijalnog suda većini optuženih u predmetu "zemunski klan", među kojima i kaznu Miloradu Ulemeku od 40 godina zatvora. On je pravnosnažno osuđen za ubistvo Đinđića i bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića, i pokušaj ubistva predsednika Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića u Budvi, kao i na takođe 40 godina zatvora za ubistvo četvorice funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali.

Presuda je pravosnažna, jer zbog izmena zakona, optuženi neće imati pravo žalbe.

U saopštenju Vrgovnog suda navodi se da je potvrđena kazna od po 40 godina i Milošu Simoviću, Vladimiru Milisavljeviću i Sretku Kaliniću, koji su svi u bekstvu.

Osim Ulemeka, u predmetu "zemunski klan" je još sedam okrivljenih koji su osuđeni i za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Kazna je potvrđena i osuđenima na po 35 godina zatvora Aleksandru Simoviću, Nikoli Bajiću i Đorđu Slavkoviću.

Milanu Jurišiću Jurišku, koji je prvostepeno osuđen na 34 godine zatvora, kazna je smanjena na 30 godina zatvora, a Milanu Glišoviću potvrđena je kazna od 32 godine zatvora.

Milanu Jurišiću Juretu, koji je u bekstvu, i Dušanu Krsmanoviću kazna je sa 20 godina zatvora smanjena na 15 godina zatvora.XS
SM
MD
LG