Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsjedavajući Vijeća naroda RS protiv referemnumaPredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske (RS) Dževad Osmančević izjavio je da je lično protiv toga da se u Republici Srpskoj raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili o produženju mandata stranim sudijma i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH, što je kao mogućnost jučer najavila Vlada RS.

''Mislim da ukupna situacija u zemlji, koja prije svega proizilazi iz vrlo visoke korupcije, kao i jako velik broj primjera da nemamo efikasno sudstvo, govori u prilog tome da još uvijek nisu sazrele prilike da BiH bude bez inozemnih sudija'', rekao je Osmancević novinarima u Banjaluci, precizirajuci da je to njegovo lično mišljenje, jer Vijeće naroda RS o tome još nije zauzelo stav.

On je ocijenio da bi međunarodne sudije trebale ostati još par godina, ističući da ''niko ko nije kriv ne treba da se plaši nijednog stručnog sudije, dakle institucije koja treba da pravično odlučuje''.

Upitan da li Narodna skupština RS može raspisati referendum bez saglasnosti Vijeća naroda RS, Osmančević je odgovorio da bilo koja odluka koju donese NSRS mora da dode i u Vijeće naroda, ali da on ne može da prejudicira stav tog organa.
XS
SM
MD
LG