Dostupni linkovi

HDZ BIH oštro kritikuje Inckove odluke


Hrvatska demokratska zajednica BiH ocijenila je da je isključivi zadatak stranaca u pravosuđu BiH da procesuiraju Hrvate i Srbe i da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametanjem odluke o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima šalje jasnu poruku da BiH dugo neće postati članica EU, niti steći status kandidata za ulazak u Uniju.

"Stoga sugerišemo svim članicama Savjeta za provođenje mira da hitno transformišu OHR u kancelariju EU i da se BiH konačno oslobodi protektorata", poručuju iz HDZ-a BiH.

U HDZ-u navodi da Inckovu odluku smatraju kao plod neprincipijelnosti međunarodne zajednice na putu koji je trebalo da osigura transformaciju BiH u EU.

"Taj put značio je da sve aktivnosti u BiH treba da preuzemu građani, pa i u institucijama pravosuđa u BiH", navode iz HDZ-a BiH i ističu da se zadatak stranaca u domaćem pravosuđu "jasno iščitava iz saopštenja bošnjačkih političkih stranaka" SDA, SBiH, SDP i drugih.

Kada je riječ o Inckovoj jučerašnjoj odluci koja se odnosi na Mostar, iz HDZ-a BiH ukazuju da je ona donesena isključivo pod pritiskom bošnjačkih političara u BiH, ocijenivši da je krajnje uvredljivo donositi takvu odluku kada se precizno zna koliko u Gradskom vijeću Mostara ima Hrvata, Bošnjaka i Srba.

U saopštenju se navodi da je evidentno da je odluka donesena s vrlo jasnim ciljem da se spriječe Hrvati da barem imaju jednog gradonačelnika u većim sredinama u BiH.
XS
SM
MD
LG