Dostupni linkovi

Clinton: Iran da oslobodi planinare


Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je Iran da osobodi troje američkih državljana, koji su uhićeni u srpnju zbog ilegalnog prelaska granice dok su planinarili u Iraku. Clinton je kazala kako bi svaka optužbe protiv njih bila neutemeljena.

"Pozivamo iransko vodstvo da oslobodi to troje madih ljudi čim je prije moguće. Smatramo da je to potpuno neutemeljena optužba....oni su planinarili i na nesreću, izgleda da su prešli preko neoznačene granice", rekla je Clinton novinarima u State Departmentu.

Ranije u ponedjeljak, iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki najavio da će trojici Amerikanaca biti suđeno, ne precizirajući optužbe.

Ispitivanja trojice državljana SAD-a koji su "ilegalno ušli u Iran sa sumnjivim namjerama se nastavlja", rekao je Mottaki za Iransku radničku novinsku agenciju (ILNA). "Oni će biti izvedeni na suđenje i bit će donijeta presuda", kazao je za ILNA-u.

Iranska državna Press TV je 9. studenoga izvijestila da će trojica Amerikanaca biti optuženi za špijunažu, kazneno djelo za koje je u Iranu zaprijećena smrtna kazna. Shane Bauer, Sarah Shourd i Josh Fattal bili su na planinarskom izletu kada su zabunom prešli u Iran iz iračkog Kurdistana 31. srpnja, rekli su američki dužnosnici. Uhićeni su 31. srpnja kraj grada Marivana, a nalaze se u pritvoru u teheranskom zatvoru Evin.
XS
SM
MD
LG