Dostupni linkovi

Vanredna vijest

USKOK optužio veleposlanika za švercHrvatskog veleposlanika u Libiji Jovana Vejnovića (66) USKOK je danas optužio za zlouporabu položaja i ovlasti jer je djelatnicima veleposlanstva i radnicima dviju hrvatskih tvrtaka u Libiji nabavio više od pet tisuća litara alkohola, pijenje i prodaja kojega je strogo zabranjena u toj sjevernoafričkoj zemlji.

USKOK je optužio Vejnovića da je od početka 2006. do kraja 2008. u sedam navrata, koristeći se diplomatskom povlasticom, u ime veleposlanstva od tvrtke iz Kopenhagena naručio 5088 litara alkoholnih pića za 46.550 dolara.

Manji dio bio je namijenjen za reprezentaciju veleposlanstva, a ostatak je završio kod osoba bez diplomatskog statusa.

Osim njega, USKOK je optužio i zaposlenika u jednoj od tih dviju tvrtaka M. K., za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti, odnosno da je na temelju narudžaba i dogovora prikupio novac od krajnjih naručitelja.

Veleposlanik je nakon medijskih napisa o krijumčarenju alkohola u početku ove godine povučen u Zagreb na konzultacije, a on je preko svog odvjetnika sve porekao, tvrdeći da se nijednom radnjom ili propustom nije ogriješio o odredbe Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, niti o libijske zakone.
Vejnović je za veleposlanika u Libiji imenovan u listopadu 2005.

U zadnja dva tjedna to je druga USKOK-ova optužnica protiv hrvatskih diplomata. Naime, potkraj studenog optužen je i bivši hrvatski veleposlanik u Washingtonu i stalni hrvatski predstavnik pri UN-u Neven Jurica, koji se tereti da je 2007. i 2008. za privatne svrhe potrošio najmanje 677.000 kuna državnog novca.
XS
SM
MD
LG