Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Reakcije i osude


Reakcije i osude

priredio: Petar Komnenić

Kakve su ostale reakcije na napad Barovićevićih tjelohranitelja na Batrićevića i Nenezića? To što je policijska akcija uslijedila treći dan od događaja pojačalo je skepsu onih koji smatraju da crnogorska država, odnosno njena policija, tužilaštvo i sudstvo ni na ovom primjeru neće položiti test.

Komentarišući vijest da je crnogorska policija uhapsila Radisava Živkovića i Marinka Banovića koji su, kako se sumnja, po nalogu biznismena Veselina Barovića pretukli advokata i odbornika Demokratskog centra Nebojšu Batrićevića i njegovog klijenta Časlava Nenezića, Aleksandar Zeković, istraživač kršenja ljudskih prava za naš radio kaže:

"Prvobitna sumnja da po srijedi cjelokupnog ovog incidenta neće biti adekvatne reakcije Uprave policije i da je možda policijska organizacija pod uticajem određenih centara moći, čini mi se da u ovom trenutku ipak ne stoji jer je policijska organizacija preduzela ono što je u domenu njene nadležnosti i aktere tog incidenta dalje procesuirala. Ono što svakako stoji kao jedna dilema je zašto je policija o ovom incidentu, za razliku od mnogih drugih za sada, čini mi se, prećerano dugo ćutala i ono što na neki način opet daje ohrabrenje jeste da na neki način Crna Gora pravi snažniji iskorak u smislu distanciranja od onih centara moći pojedinaca koji su na neki način zarobili i ugušili kompletan državni aparat."

Teški fizički napad na odbornika Skupštine glavnog grada stavio je crnogorske institucije na još jedan ozbiljan ispit, kaže Sergej Sekulović iz Pokreta za promjene:

"Pitanje je na koji način će oni reagovati. Da li će nadležni državni organi sprovesti djelotvornu, efikasnu i efektivnu istragu u cilju utvrđivanja objektivne istine i kažnjavanja počinilaca ili neće ili će od svega toga napraviti jednu običnu farsu ostaje da se vidi. Mi kao Odbornički klub Pokreta za promjene izražavamo ozbiljnu sumnju da ovaj slučaj neće dobiti traženi, željeni i potrebni i nužni epilog i da će se još jednm pokazati da u crnogorskom društvu postoje pojedinci koji su iznad institucija sistema."

Zoran Jelić iz Demokratske partije socijalista kaže da osuđuje svako nasilje, ali da ne želi ništa da prejudicira:

"Što se tiče nekog drugog dijela pravosudni i istražni organi, prvo istražni organi će reći svoju riječ, a pravosudni, ukoliko se pokrene određeni postupak, takođe će reći svoju riječ. Inače, moje lično mišljenje je da osuđujem svaku vrstu nasilje bez obzira s koje vrste dolazilo i prema kome se ono odnosilo. Naročito nasilje koje se dešava prema javnim ličnostima, poznatim ličnostima i na javnim mjestima, ali u svakom slučaju svaku vrstu nasilja osuđujem."

U Novoj srpskoj demokratiji smatraju da je napad na Nebojšu Batrićevića samo još jedan pokazatelj u kakvom ambijentu i državi živimo. Miodrag Bešović:

"Nova srpska demokratija osuđuje svaki vid nasilja, pa i napad nad Nebojšom Batrićevićem koji je šef Kluba odbornika Demokratskog centra. Ovom prilikom bih pozvao sve nadležne organe da ispitaju činjenice, da utvrde pravo stanje i dešavanje kako je bilo tog dana u restoranu "Maša". Naravno da bih pozvao i aktere ovog događaja da ne uzimaju pravdu u svoje ruke, već da daju svoj doprinos da se razriješi ova situacija na onim mjestima gdje im je mjesto da se riješavaju, a to jest, na sudu."
XS
SM
MD
LG