Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora pred proglašenjem epidemije H1N1


Ministarstvo zdravlja razmišlja o proglašenju epidemije novog gripa A (H1N1) u Crnoj Gori, a konačnu odluku o tome donijeće do kraja sedmice, saopštio je danas ministar Miodrag Radunović.

Institut za javno zdravlje (IJZ) uputio je jutros Ministarstvu zahtjev da proglasi epidemiju pandemijskog gripa u Crnoj Gori.

Zahtjev je upućen nakon što je broj registrovanih osoba oboljelih od gripa premašio prag epidemijskog oboijevanja, i tokom 50-te semice ove godine, odnosno od 7. do 13. decembra, registrovano 2321 osoba sa simptomima koji liče na grip i 5702 sa akutnim respiratornim infekcijama.

\"Razmišljamo o proglašenju epidemije, što povlači veću pozornost cjelokupnog sistema, ne samo zdravstvenog. U toku sedmice vidjećemo da li ćemo proglasiti epidemiju ili ćemo, zahvaljujući vakcinaciji, to odložiti\", rekao je Radunović na sjednici skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijelno staranje.

U Crnoj Gori do danas je registrovano ukupno 228 laboratorijski potvrđenih slučajeva obolijevenja od novog gripa, od kojih je 201 potvrđen od 1. novembra, odnosno nakon proljećno-ljetnjeg talasa.Vakcinacija protiv novog gripa počinje danas, a čelnici zdravstva prvi će primiti vakcine u IJZ.

Pristigle vakcine, 15 hiljada doza, biće upotrijebljene prema prioritetima, a sjutra stiže nova količina, odnosno deset hiljada doza.
XS
SM
MD
LG