Dostupni linkovi

Zabranjena kurdska partija žaliće se sudu u StrazburuProkurdska Partija za demokratsko društvo (PDD) žaliće se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu na odluku turskog Ustavnog suda o zabrani delovanja, izjavila je danas zamenica predsednika te stranke Emina Ajna.

PDD je u subotu najavila da će njeni poslanici bojkotovati rad parlamenta. Grupa pristalica PDD-a danas je u jednoj od najprometnijih ulica u Istanbulu bacala kamenice i Molotovljeve koktele na automobile, kuće i prodavnice, ali nema izveštaja o povređenima.

Policija i kurdski demonstranati sukobili su se u subotu u više turskih gradova, a najmanje 60 ljudi je zadržano u pritvoru. Turski Ustavni sud u petak je zabranio PDD zbog optužbi da je povezana sa kurdskim pobunjenicima.

Ustavni sud je odlučio i da 35 članova PDD narednih pet godina ne sme da se pridruži bilo kojoj drugoj političkoj partiji, a dva poslanika iz redova PDD, uključujući i lidera Ahmeta Turka, izbačena su iz parlamenta.

U obrazloženju odluke suda navodi se da je ta partija postala "žarište aktivnosti protiv državnog jedinstva", sa delatnostima i vezama sa jednom terorističkom organizacijom", što se odnosi na Radničku partiju Kurdistana koja se od 1984. bori za kurdsku nezavisnost od Turske.
XS
SM
MD
LG