Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama i Medvedev razgovarali o novom START-uAmerički predsednik Barak Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvedev razgovarali su o postignutim rezultatima u procesu o novom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja, koji bi trebalo da nasledi postojeći START.

Kako je saopšteno iz Kremlja, dvojica predsednika su u jučerašnjim razgovorima postigla "suštinski napredak", dok je iz Bele kuće samo potvrđeno da su Obama i Medvedev razgovarali, bez navođenja detalja.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja ili START istekao je 5. decembra. Ruska i američka administracija pregovarale su prethodnih nekoliko meseci o novom sporazumu, koji bi obe strane obavezao da dodatno smanje broj nuklearnih bojevih glava.

START, koji su 1991. potpisali nekadašnji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov i njegov američki kolega Džordž Buš stariji, obavezivao je obe zemlje da smanje broj nuklearnih bojevih glava za najmanje četvrtinu, na oko 6.000, kao i da primene procedure kojima će moći da se proveri da se svaka strana pridržava sporazuma.
XS
SM
MD
LG