Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fajon: Ne dopustiti nove podjele na BalkanuNa zapadnom Balkanu ne smijemo dozvoliti nove podjele, rekla je danas na zasjedanju generalne skupštine NALAS u Istanbulu slovenska poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

NALAS je organizacija koja ujedinjuje zajednicu lokalnih vlasti u jugoistočnoj Evropi.

Fajon je naglasila da su države, koje se nalaze u čekaonici za EU već napravile "značajne korake za postizanje stabilnosti i suradnje", kao i da je sada važno da "put u evropske integracije nastave još odlučnije u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije, nacionalističkih težnji, kao i da osiguraju slobodu govora i medija".

"Hrvatska je tik pred vratima EU. Građani Makedonije, Crne Gore i Srbije će kroz nešto više od jedne sedmice putovati u države Šengena bez viza, Bosna i Hercegovina i Albanija su u posljednjoj fazi ispunjavana zahtjeva Evropske komisije za ukidanje viza", rekla je poslanica u Evropskom parlamentu i dodala da "sve to ukazuje na ključne pomake u regiji, koji se neće zaustaviti i koje Evropa mora poštovati i dalje podsticati sve do realizacije evropskih standarda i vrednota".
XS
SM
MD
LG