Dostupni linkovi

Obrana haškog optuženika Gotovine najavila štrajk



Obrana haškog optuženika Ante Gotovine danas će stupiti u štrajk zbog akcije hrvatske policije u kojoj su, u potrazi za "topničkim dnevnicima" pretreseni stanovi bivših visokih oficira Hrvatske vojske i zaposlenih u Ministarstvu obrane.

Branioci optuženog hrvatskog generala smatraju da iza cjele jučerašnje akcije stoji glavni haški tužilac Serge Brammertz , te zbog toga traže od Sudskog vijeća da protiv njega poduzeme konkretne pravne mjere, prenosi danas Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Prema riječima Gotovininog advokata Luke Mišetića, od štrajka će se odustati samo ako od mjerodavnog Sudskog vijeća u Hagu dobiju garancije da će protiv Hrvatske biti poduzeti određene mjere zbog grubog kršenja prava generala Gotovine. Bez toga, kako je rekao,više neće sudjelovati u haškom procesu.
U sklopu potrage za "topničkim dnevnicima", hrvatska policija juče ujutro je pretresla stanove i prostorije više osoba s područja Hrvatske i BiH.
Pretreseni su, između ostalih, stanovi generala u penziji i bivšeg haškog optuženika Rahima Ademija, Gotovininog suradnika i člana njegove obrane Željka Kučića,Marina Ivanovića i Miroslava Vidovića bivšeg šefa kabineta generala Petra Stipetića.

U toku je provjera vjerodostojnosti djela pronađene dokumentacije,odnosno da li je riječ o dokumentaciji Ministarstva obrane ili o dokumentima koja mogu imati privatne osobe.

Brammertz je u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN pohvalio napore vlade, ali i zatražio djelotvorniju istragu.
XS
SM
MD
LG