Dostupni linkovi

Sarajevo: Obustavljena istraga protiv Brankovića i Heće


Kantonalno tužilaštvo Sarajevo obustavilo je istragu protiv bivšeg premijera Federacije BiH /FBiH/ Nedžada Brankovića i aktuelnog ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Vahida Heće, koji su bili osumnjičeni da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u procesu izbora strateških patnera u energetskom sektoru.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Jasmina Iftić rekla je Srni da je istraga, zbog istog krivičnog djela, obustavljena i protiv Envera Krese, Mileta Srdanovića, Rasima Gačanovića, Vlade Marića, Ivice Čule, Tarika Begića, Hilme Šehovića, Seada Softića, Nihada Kadića i Ivana Lovrića.

"Tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva koji je vodio istragu u ovom predmetu, 4. decembra ove godine donio je naredbu o obustavljanju istrage, jer je utvrđeno da radnje koje su osumnjičeni preduzeli ne sadrže obilježja krivičnog djela za koje su se teretili", pojasnila je Iftić.

Ona je istakla da je nadležno tužilaštvo utvrdilo da je procedura odabira strateških partnera prekinuta u ranoj fazi, te da nije prouzrokovana šteta za FBiH, niti je dokazano bilo kakvo sticanje protivpravne imovinske koristi.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo otvrilo je 8. aprila prošle godine istragu protiv ovih lica, zbog sumnje da su počnili krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u procesu izbora strateških patnera u energetskom sektoru.
XS
SM
MD
LG