Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zemlje u razvoju nezadovoljne danskim prijedlogom


Prijedlog Danske o novom globalnom klimatskom sporazumu procurio je u javnost i izazvao burno negodovanje zemalja u razvoju na konferenciji UN u Kopenhagenu.

Zemlje u razvoju strahuju da bi u slučaju usvajanja nacrta ostale trajno siromašne, jer bi im nametnute obaveze onemogućile ekonomski razvoj.

Grupa koja okuplja 77 zemalja u razvoju osudila je danski tekst zbog favorizovanja bogatih država u vezi sa ključnim pitanjima – smanjenjem emisija kabon dioksida i finansiranjem borbe protiv klimatskih promjena.

"Ovaj tekst ozbiljno prijeti uspjehu pregovaračkog procesa u Kopenhagenu", izjavio je na konferenciji za novinare sudanski izaslanik Lumumba Stanislas Dija Pin, koji predvodi Grupu 77, čije su članice i najveći zagađivači Kina i Indija.

On je dodao da članice G77 neće napustiti pregovore, jer se ne smije dopustiti neuspjeh sastanka u Kopenhagenu, ali da neće ni potpisati nepravedan sporazum.

U nacrtu dokumenta navodi se da sve strane "dijele viziju" o ograničavanju zagrijavanja planete na dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG