Dostupni linkovi

Osuđen Hrvatski veteran koji je htjeo da ubije Pahora



Okružni sud u Krškom osudio je u srijedu na 11 godina zatvora Josipa Zagajskoga (60), hrvatskog ratnog veterana s posttraumatskim stresnim sindromom, kojega je slovenska granicna policija uhitila 10. srpnja u Dobovi s pet rucnih bombi kojima je, po navodima optužnice, zbog neriješenih slovensko-hrvatskih odnosa, htio napasti premijera Boruta Pahora i druge politicare u Ljubljani.

Optužnica ga je teretila za nedopušteno posjedovanje eksploziva te sprjecavanje službene osobe u njenom radu buduci je, suprotstavljajuci se pritvaranju, pokušao aktivirati jednu od bombi.

Državno odvjetništvo u optužnicu je ukljucilo i kazneno djelo terorizma, odnosno ugrožavanja ustavnog poretka, zatraživši da mu sud izrekne ukupnu jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora.

Zagajski je, po policijskom izviješcu, nakon uhićenja rekao: "Ovo su bombe za (slovenskog premijera Boruta) Pahora". Prema optužnici, priznao je da je bombe htio aktivirati u Ljubljani, pred nekom od državnih ustanova. Zbog toga je slovensko tužiteljstvo za Zagajskoga predložilo jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora, bez uvažavanja olakotnih okolnosti.
XS
SM
MD
LG