Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Brisel: Održana konferencija o BalkanuDanas je u Briselu na konferenciji o zapadnom Balkanu na kojoj je učestvovao čitav niz visokih dužnosnika, premijeri Slovenije, Makedonije i Crne Gore Borut Pahor, Nikola Gruevski i Milo Đukanović, potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, predstavnici Evropske komisije, Parlamenta i drugih organizacija.

Premijer Slovenije Pahor rekao je da se u Evropskoj uniji nazire "prećutna saglasnost" da nakon ulaska Hrvatske i Islanda treba nastupiti pauza u proširenju EU-a "To je pogrešan pristup", rekao je Pahor, dodajući kako je verovatno da će EU kroz tri godine imati 29 članica.

Pahor je zemljama zapadnog Balkana poručio da ne čekaju poslednji trenutak za rešavanje otvorenih pitanja koje imaju među sobom, "jer će ih onda biti teže rešiti nego danas".

Većina govornika je ukazala na problem Bosne i Hercegovine i pozvala da joj se pomogne u prevladavanju teškoća kako bi mogla krenuti putem evroatlantskih integracija. Niko iz Bosne i Hercegovine nije učestvovao na konferenciji iako je bio najavljen član Predsedništva BiH Haris Silajdžić.

Đeliću je bilo postavljeno pitanje hoće li Beograd do kraja ove godine podneti zahtjev za članstvo nakon što je u ponedeljak EU odmrznula primenu Prelaznog sporazuma. Đelić je izbegao direktan odgovor, rekavši da će Srbija podneti taj zahtev, ali bez spominjanja vremenske odrednice.

Konferenciju je obeležila svađa između makedonskog premijera Gruevskog s grčkim učesnicima.

Gruevski je rekao da je Grčka pre godinu i po na samitu NATO-a u Bukureštu blokirala makedonski ulazak u taj Savez zbog spora oko imena, a sada se stvar ponavlja s Evropskom unijom.

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak istakao je da Hrvatska sa svojim iskustvom u pregovorima može biti merilo i uzor ostalim zemljama u regiji.
XS
SM
MD
LG