Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran neće popustiti demonstrantimaIran neće pokazati milost prema demonstranitma koji su se juče okupili na antivladinom protestu, saopštio je iranski državni tužilac.

"Od sada više nećemo pokazivati millost prema bilo kome ko djeluje protiv nacionalne bezbjednosti. Čvrsto ćemo im se suprostaviti", istakao je državni tužilac Golamhodein Mehsedni-Ejei.

On je rekao da vlasti nemaju nameru da dopuste nastavak demonstracija i da je obaveštajnim i bezbednosnim snagama naređeno da ne daju nikakvu slobodu onima koji prekrše zakon, deluju protiv nacionalne bezbjednosti ili ometaju javni red, prenijela je iranska zvanična novinska agencija IRNA.

Pristalice opozicionog lidera Mirhoseina Musavija obeležile su juče Dan studenata, u znak sećanja na ubistvo trojice studenata 1953. godine, ali se skup pretvorio u nasilan protest kada je policija pendrecima i suzavcem napala demonstrante.

Na jučerašnjim protestima bilo je manje učesnika nego na demonstracijama posle junskih spornih izbora, ali su ovog puta izražavali nezadovoljstvo svešteničkim establišmentom, a ne samo ponovnim izborom predsjednika Irana Mahmuda Ahmadinedžada, naveo je Rojters.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj izrazila je danas u Ženevi zabrinutost zbog korišćenja preterane sile iranskih snaga u suzbijanju demonstracija i pozvala vlasti da poštuju pravo pristalica opozicije na proteste.

Kako je potvrđeno uhapšeno je više od 200 učesnika protesta.
XS
SM
MD
LG