Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU ministri odgodili odluku o MakedonijiEvropska unija je odložila odluku da otvori pristupne pregovore sa Makedonijom, nakon što se njen susjed Grčka tome usprotivila.U saopštenju minister spoljnih poslova EU rečeno je da će razmotriti ovo pitanje ponovo tokom španskog predsjedavnja EU , koje počinje 1 januara I traje do 30 juna 2010.

Makedonija se nadala da će evropski zvaničnici odrediti datum za početak pregovora ove sedmice nakon što je EK podržala taj korak u oktobru.Atina se međutim protivi tome zbog nesporazuma koje dvije države imaju oko imena.Jedna od grčkih graničnih provincija zove Makedonija , zbog čega ne pristaju da ova bivša jugoslovenka republika zvanično bude prizanta pod imenom Makedonija.

Evropske diplomate podijeljene su po ovom pitanju.Francuska koja želi da ogodi process proširenja nakon očekivanog prijama Hrvatske I Islanda 2010, podržava stav Grčke u znak solidarnosti , I pored toga što je interes EU das a Makedonijom započnu razgovore što je prije moguće.

U svakom sučaju evropski su zvaničnici rekli da je potrebno postići dogovor između dvije zemlje oko imena radi uspostavljanja dobrosusjedskih odnosa, obajvio je Rojters


XS
SM
MD
LG