Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlasi potvrdio da će biti ambasador u Podgorici


Bivši komunistički lider Azem Vlasi, koji slovi za glavnog kandidata za prvog ambasadora Kosova u Crnoj Gori, pozdravio je najavu crnogorskih vlasti o skorom uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Prištinom. Vlasi je naglasio da zvanična Priština čeka odluku Podgorice.

„Otkad je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, Priština želi uspostavljanje punih diplomatskih odnosa sa Podgoricom”, kazao je Vlasi za Portal Analitika. On nije želio da precizira kada bi mogao da bude zvanično predložen za ambasadora u Podgorici, napominjući da nije diplomatska praksa da govori o tim stvarima dok zvanično ne bude predložen, a potom i dobije agreman od crnogorske Vlade.

Puni diplomatski odnosi između Podgorice i Prištine kako se najavljuje biće uspostavljeni nakon sesije Međunarodnog suda u Hagu. Crna Gora se za takav uzdržani pristup odlučila kako ne bi poremetila odnose sa zvaničnim Beogradom.

Crna Gora je priznala Kosovo 9. oktobra prošle godine, a kao uslovi za uspostavlajnje punih diplomatskih odnosa sa Prištinom ranije su pominjani priznanje crnogorske manjine i povaratak izbjeglica sa Kosova koji privremeno borave u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG