Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izetbegović: Bošnjaci previše očekivali od međunarodne zajednice


Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH iz SDA Bakir Izetbegović rekao je večeras da su Bošnjaci previše očekivali od međunarodne zajednice i da su razočarani što nisu dobili ustavnu reformu kakvu su željeli.

Izetbegović je, gostujući na Radio-televiziji Republike Srpske, rekao da su SAD i Evropa veoma zainteresovane da se neke stvari u BiH ne ponove, dodajući da međunarodnu zajednicu interesuje samo mir i to da BiH postane normalan evropski prostor.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica jedva čeka da završi svoje prisustvo u BiH u sadašnjem kapacitetu, što znači da treba učiniti još neke finalne stvari koje će garantovati mir i koje će garantovati da kada ode OHR postoje instrumenti i organi koji će zamijeniti njegovu poziciju.

Govoreći o takozvanim "šemama OHR-a", na kojima se, osim njega, našlo i više lica bošnjačke nacionalnosti iz politike, religije, biznisa, on je rekao da sa te šeme nije izostao "niko ko vrijedi u Bošnjaka", kao i da niko ne može biti siguran da li su to OHR-ove šeme.

Izetbegović je kao autore ovih šema označio ljude bliske OHR-u, kako domaće, tako i strance, koji sebi time daju značaj, ocjenjujući da oni rade "na bazi čaršijskih priča".
XS
SM
MD
LG