Dostupni linkovi

Sporazum SAD i Rusije o START 1


Rusija i Sjedinjene Države dogovorile su da će se pridržavati odredbi Sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja START 1, kojem kroz nekoliko sati ističe važenje, dok ne usuglase sporazum koji će ga naslijediti, priopćio je u petak Kremlj a potvrdila Bijela kuća.

U priopćenju se prenosi zajednička izjava ruskoga predsjednika Dmitrija Medvedeva i predsjednika SAD-a Baracka Obame, u kojoj oni jamče nastavak zajedničkog rada u duhu isteklog sporazuma START 1 iz 1991.

"Mi izražavamo našu predanost nastavku zajedničkog rada u duhu sporazuma START 1 nakon njegova isteka, kao i našu čvrstu namjeru da osiguramo da novi sporazum o strateškom naoružanju stupi na snagu u najskorijem roku", kaže se u zajedničkoj izjavi.

Bijela kuća je najavila da planira u subotu objaviti istovrsno priopćenje, izvijestio je Associated Press.

U međuvremenu, ruski i američki pregovarači nastavljaju s intenzivnim pregovorima kako bi postigli sporazum koji treba naslijediti START 1, kojem važenje ističe u petak u 19 sati po istočnoameričkom vremenu.

Dogovor o pridržavaju odredbi START-a do daljnjega, izgleda da znači da će dvije strane nastaviti poštivati ograničenja o količinama oružja i dopustiti inspektorima da provjere poštivanje tih ograničenja, navodi AP.

Diplomati u Moskvi i Washingtonu govore o postizanju sporazuma do kraja godine, iako nije jasno hoće li se dva predsjednika moći sastati za ceremoniju potpisivanja.
XS
SM
MD
LG