Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ekskluzivno Jan Ormel: Spremni da ratifikujemo SSP


Ekskluzivno Jan Ormel: Spremni da ratifikujemo SSP

Razgovarala: Branka Trivić

RFE: Bićete spremni da ratifikujete Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ako Bramercov izveštaj za pola godine bude pozitivan, čak iako Mladić i Hadžić ne budu isporučeni Hagu?
“Mi verujemo da Srbija čini sve što je u njenoj moći - a baš to kaže gospodin Brammertz – da uhapsi dvojicu odbeglih optuženika za ratne zločine. Ako se i tada potvrdi da Srbija ulaže maksimum napora, onda je ne možemo kriviti ako se ta dvojica begunaca kriju možda negde van Srbije. Razume se, mi se nadamo da će se Mladić i Hadžić veoma brzo naći pred licem pravde u Hagu, ali, kao što rekoh, ne možemo kažnjavati Srbiju ako ona čini sve što može da ih uhapsi, a to je upravo ono što nam Brammertz govori.”

RFE: Gospodine Ormel, da li je stav Vaše partije dominantan u holandskom parlamentu?
“Većina u parlamentu podržava stav moje političke partije (Hrišćanski demokrati, najjača parlamentarna stranka). Ima, razume se, i onih koji smatraju da ne treba odmrzavati proces srpskih evrointegracija pre nego što se Mladić i Hadžić nađu u Hagu, ali većina u holandskom parlametnu će podržati našu vladu ako napravi pozitivan pomak u odnosu na Srbiju.”

RFE: Šta mislite o čestim najavama zvaničnika u Srbiji da će podneti zahtev za status kandidata pre ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju? Kakav redosled poteza biste im vi savetovali?
“Pa, znate, ja nisam savetnik srpske vlade, ja sam holandski političar. Mi u Holandiji smo načinili pozitivan pomak, ali smatram da bi bilo prebrzo ako bi se odmah podneo zahtev za kandidaturu. Ja bih savetovao sledeći redosled: prvo, odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, drugo, ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, a tek onda podnošenje zahteva za kandidaturu u EU. Mi svi želimo da Srbija u jednom trenutku u budućnosti postane punopravna članica Evropske unije; ne radi se, dakle, o tome da se mi tome protivimo već o tome da smatramo da se mora poštovati utvrđeni redosled koraka.”

RFE: Moje poslednje pitanje je da li ste informisani o veoma negativnim reakcijama u Bosni i Hercegovini na Brammertzov izveštaj o Srbiji i spremnosti holandske vlade da pospeši proces evrointegracije Srbije. Srž tih reakcija je da Beograd nije isporučio Mladića i Hadžića Haskom tribunalu i da se, u tom smislu, ne vidi nikakav značajan napredak Beograda u saradnji sa Sudom.
“Ono što mi želimo jeste puna saradnja Srbije sa Međunarodnim tribunalom. Gospodin Brammertz ne može da upotrebi sintagmu “puna saradnja” jer je to politička ocena. Mi smo našem šefu diplomatije rekli da ako Brammertzova ocena bude da je Srbija postigla veoma značajan napredak, da zemlja čini sve što može da završi tu saradnju, onda naša politička ocena treba da glasi da Srbija ostvaruje punu saradnju uprkos tome što nije uhapsila Mladića i Hadžića. Još jednom – mi zaista želimo da te begunce od pravde vidimo u Hagu, ali ako se oni kriju negde van Srbije, onda ne možemo kriviti Srbiju što ih nije uhapsila. Ko zna, možda se kriju negde u Bosni.”

RFE: Da li to sugerišete da imate neke indicije da se oni kriju van Srbije?
“Nemam bilo kakvu indiciju te vrste, ali, znate, ako ste begunac koji je prinuđen da se da krije jer zna da ga love, onda tražite ona skrovišta gde se najbolje možete kriti. Možda su ona u Srbiji, a možda su i van Srbije, ja ne znam jer nisam policajac nego političar. Ono što želim jeste da se svi optuženici za ratne zločine suoče sa sudom pravde, a znam i da većina ljudi u Srbiji to isto želi. A upravo je to ono što je važno – da postoji raspoloženje da se okonča ta deonica istorije, da se okrene nova stranica i krene u budućnost. Preduslov za to, razume se, jeste da se u potpunosti sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine i da se procesuiraju svi optuženici za ratne zločine, ali takođe je važno shvatiti da se ne može jedna cela zemlja držati kao talac dvojice begunaca.
XS
SM
MD
LG