Dostupni linkovi

Kijev: Održan samit EU-Ukrajina



Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je danas da su napori Ukrajine na području uskladjivanja zakona s onima u Uniji nezadovoljvajaući.

Tokom samita EU - Ukrajina u Kijevu, Barroso je upozorio da predstoji još mnogo posla u brobi protiv mita i korupcije.Bilo je riječi i o predstojećim predsjedničkim izborima u Ukrajini.

" Ovi izbori su natjecanje izmedju dviju koncepcija. Jedna je ona po kojoj se vraćamo Evropi, gdje smo uvijek i pripadali, i iz koje baštinimo naše vrijednosti, povijest, običaje i tradiciju. Druga opcija je ona koju podržavaju moji protivnici, a to je povratak u prošlost. U biti, radi se o referendumu o povjerenju ili nepovjerenju evropskoj politici " rekao je aktualni predsjednik Viktor Jušćenko.

Barosso je kazao da očekuje da izbori budu slobodni i pošteni , kao što je to bio slučaj u prošlosti. "No, nakon njih želimo dobiti čvrsta uvjeravanja da je Ukrajina spremna na reforme kao bi mogla napredovati prema evropskim intergacijama" istaknuo je Barroso.
XS
SM
MD
LG