Dostupni linkovi

"Na horizontu" kraj pandemije?


Slabljenje gripe H1N1 u Kanadi i SAD-u predstavlja signal da je kraj pandemije "možda na horizontu", saopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija.

Keidži Fukuda, vodeći ekspert WHO-a za gripu, je upozorio da bi pred nama još uvijek mogao da bude i treći talas gripe H1N1, ali naglasio da zasad nema raširene otpornosti na "tamiflu", glavni lijek protiv pandemije, prenosi Reuters.

"Mislim da je pošteno reći da nismo još uvijek u potpunosti prevazišli pandemiju, istakao je Fukuda na pres-konferenciji u sjedištu WHO-a u Ženevi, dodajući da savjetodavni komitet WHO-a sakuplja naučne podatke uz pomoć kojih bi mogao da procjeni mogući kraj pandemije. Fukuda predviđa da bi to moglo da bude tek "negdje tokom 2010." i podsjeća da se zasad u nekim zemljama još bilježi porast slučajeva bolesti.

Od gripe H1N1 je do 27. novembra, prema podacima WHO-a, umrlo najmanje 7.826 osoba širom svijeta. Novi sojevi virusa gripa, koji izazovu pandemiju, uobičajeno prvo snažno izbiju, a onda prolaze kroz tranzicioni period u kojem u suštini postaju "obični" virusi sezonskog gripa.
XS
SM
MD
LG