Dostupni linkovi

Steinberg: SAD i EU zabrinute situacijom u BH


Na političkim liderima BiH je da donosu odluke koje će pokazati NATO-u i Evropskoj uniji da je BiH spremna da postane punopravna članica ovih dviju institucija, izjavio je danas u Sarajevu zamjenik američkog državnog sekratara James Steinberg, nakon što je sinoć zajedno s državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Švedske Larsom Wahlundom okončao još jednu rundu pregovora s bh. političkim liderima o ustavnim promjena.

Steinberg poručuje da su SAD i EU zabrinuti situacijom u BiH i njenom spremnošću da u potpunosti sudjeluje u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, dok druge zemlje regiona bilježe značajne napretke na tom planu.

Ističe da je u novim razgovorima s bh. liderima želio dobiti procjenu u vezi s ostvarenim napretkom u 'butmirskom procesu te da bi se pokušale riješiti razlike što bi omogućilo kretanje BiH naprijed prema EU i NATO-u.

Steinberg navodi da je zajedno s kolegom Wahlundom liderima jasno poručio da članstvo u EU i NATO-u nije pravo, nego nešto što zahtijeva od zemalja da udovolje uvjetima i pokažu da mogu doprinijeti ovim dvjema institucijama, a da bi dobili i određene koristi od toga.
XS
SM
MD
LG