Dostupni linkovi

SAD zagovara imenovanje civilnog koordinatora u AfganistanuAmerički State Department objavio je da podržava postavljanje civilnog koordinatora u Afganistanu kako bi pomogao vladi predsjednika Hamida Karzaija da poboljša sigurnost i gospodarstvo zemlje.

Glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly, koji je zanijekao izvještaje da bi koordinator trebao biti nadređen Karzaiju, rekao je da će državna sekretarka Hillary Clinton o toj ideji razgovarati sa saveznicima u Bruxellesu krajem ove sedmice.

"To je za nas način da bolje podržimo napore u Afganistanu kako bi ta zemlja mogla sama brinuti za svoju sigurnost, te da bi se osigurala bolju privrednu budućnost afganistanskom narodu", rekao je Kelly na konferenciji za novinare.

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je objavio odluku o slanju 30.000 dodatnih vojnika u Afganistan kako bi se potisnulo talibane iz područja koja su zauzeli na jugu i istoku zemlje, zaštitilo naseljena središta i do oktobra 2010. osposobilo oko 134.000 afganistanskih vojnika i 98.000 policajaca da preuzmu u ruke sigurnost zemlje.

Prema tome planu, u julu 2011. počelo bi povlačenje američkih snaga iz Afganistana.
XS
SM
MD
LG