Dostupni linkovi

Strategija SAD ne smije ugroziti Pakistan




Ministarstvo inostranih poslova Pakistana saopštilo je da bi trebalo da osigurati da nova strategija američkog predsjednika Baraka Obame, koja predviđa povećanje broja snaga u Avganistanu, ne izazove štetan efekat po Pakistan.

Pakistan želi blisku saradnju sa SAD-om po pitanju nove strategije u Avganistanu, ali i smatra da bi trebalo da se osigura da ona ne naškodi Pakistanu.

Obama je prošle noći objavio novu strategiju SAD-a za Afganistan, koja predviđa ubrzano slanje pojačanja od oko 30.000 vojnika.Pakistanski zvaničnici strahuju da bi povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu moglo da pokrene prelazak ekstremista i izbjeglica i iskomplikuje borbu s talibanima.

Objavljujući novu strategiju za Avganistan, Obama je rekao da je "rak uhvatio korijenja" u pakistanskoj pograničnoj oblasti s Afganistanom i obećao da će SAD pomoći da se to iskorijeni, prenosi Reuters.

Dok je ranije bilo planirano da pojačanja stignu u Avganistan u sljedećih 12 do 18 mjeseci, Obama se odlučio za slanje dodatnih trupa u roku od šest mjeseci, kako bi bila pojačana borba protiv talibana, osigurana najvažnija naseljena mjesta i obučeno dovoljno afganistanskih snaga bezbjednosti da preuzmu dalju odgovornost.

Trenutno u Avganistanu ima oko 68.000 američkih vojnika i 42.000 savezničkih vojnika. Do sada je u toj zemlji poginulo 900 američkih vojnika.
XS
SM
MD
LG