Dostupni linkovi

Kacin pozvao Ešton da EU utvrdi mandat OHR



Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin , pozvao je novoizabranu Visoku predstvnicu EU za spoljnu politiku I bezbjednost Ketrin Ašton da zajedno sa SAD, utvrdi ulogu, mandat i položaj visokog predstavnika i stabilizuje BiH.Kacin je postavljajući pitanje u Evropskom parlamentu Eštonvoj podsjetio da je BIH imala tešku prošlost I da je pred njom nesigurna budućnost.

” U Sarajevu imamo kancelariju visokog predstavnika koju hoćete da zatvorite. Zašto EU tvrdi da međunarodni protektorat ne može postati kandidat za clanstvo, a kamoli clan EU? Nemacka je bila saveznicki protektorat do 1955-57 pa je kao takva postala ;lanica prethodnice današnje EU. A ujedinila se tek pre 20 godina “ podsjetio je Kacin.

“Mislim da je BiH pre svega potrebna pomoc, potrebna je kancelarija visokog predstavnika sa bonskim ovlašcenjima. Danas lokalni politicari samo čekaju da prodje vrijeme i da se kancelarija ukine, i zato nisu spremni politicki ulagati u evropsku buducnost cijele BiH kao i entiteta” upozorio je izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju
XS
SM
MD
LG