Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Posjedi mafijaša privedeni u korisne svrheEvropska komisija predstavila je danas u Briselu nekoliko uspješnih projekata pretvaranja bivših mafijaških posjeda na jugu Italije u zakonske poslove i namjene zahvaljujući sredstvima iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Iz Evropskog fonda je do sada uloženo 11 miliona EUR u pilot projekt pretvaranja oko 50 bivših mafijaških posjeda, koje je konfiskovala italijanska država, u uspješna preduzeća i u druge zakonite namjene, od agroturističkih kompleksa do dječjih igrališta.

Jedan od uspješnih primjera je gradnja dječjeg igrališta i spomen područja za mlade žrtve mafije - Vrt sjećanja. \"Vrt sjećanja\" je izgrađen je u Palermu na Siciliji na imanju oduzetom od čuvenog mafijaša Đovanija Bruske, koji je osuđen za doživotni zatvor za više od 100 ubistava.

Na imanju oduzetom od Salvatorea Rine \"kuma svih kumova\" izgrađen je agroturistički centar \"Korleonova zemlja\".

Na 17.000 kvadratnih metara oduzetih od Giovannija Genovesea u San Cipirellu kod Palerma izgrađena je vinoteka, u kojoj je svaka butelja proizvedena na tom mjestu posvećena jednoj žrtvi mafije.

Iz Evropske komisije je saopšteno da ti primjeri savršeno ilustruju da politika konfiskacije imovine donosi plodove na privrednom i socijalnom planu.

\"Ti primjeri pokazuju lokalnom stanovništvu da je moguće razvijati preduzeća i poslove u potpunom skladu sa zakonom\", navedeno je u saopštenju EK
XS
SM
MD
LG