Dostupni linkovi

Za ratni zločin Mići Cekinoviću godina zatvoraNa jednogodišnju zatvorsku kaznu danas je na Županijskome sudu u Karlovcu Mićo Cekinović nepravomoćno osuđen za ratni zločin protiv civila u studenome 1991. godine na slunjskom području.

Cekinović, tadašnji zapovjednik Teritorijalne obrane Primišlja u sastavu tzv. krajinske vojske, osuđen je kao odgovorni za ubojstvo civila Pave Ivšića te zlostavljanje Tome Kosa i njegovo protupravno lišavanje slobode, a oslobođen je optužbe za uništavanje kuća i protjerivanje Hrvata. Po riječima suca Ante Ujevića, za ta djela nije utvrđena njegova neposredna odgovornost iako je sam napad na Slunj imao posljedicu iseljavanje Hrvata.

Obrazlažući presudu, sudac Ante Ujević je rekao kako je utvrđeno da Cekinović, "iako nije naredio da se u Ivšića puca, nije bio dovoljno poduzetan u tome da se to spriječi", pri čemu je podsjetio da za to ubojstvo zatvorsku kaznu u Lepoglavi služi Nenad Tepavac.

Također je rekao kako "za napad na Slunj i razaranja" zatvorsku kaznu služi Cekinovićev nadređeni Miljan Strunjaš.

Županijska državna odvjetnica Gordana Križanić najavila je da će zbog kazne zatvora od samo jedne godine Županijsko državno odvjetništvo najvjerojatnije uložiti žalbu, ali o tome će se odlučivati pošto stigne pisano obrazloženje presude.

Odvjetnik okrivljenika Luka Šušak također je najavio žalbu jer smatra da je osuđujuća presuda "donesena bez materijalnih dokaza".
XS
SM
MD
LG