Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Van Rumpoy pohvalio Sporazum o arbitraži



Novoimenovani predsjednik Europske unije Herman Van Rumpoy istaknuo je u utorak, nakon razgovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, slovensko-hrvatski Sporazum o arbitraži kao primjer kako se otvorena pitanja rješavaju na europski način.

Iako odnosi Slovenije i Hrvatske nisu bili u središtu njegova razgovora sa slovenskim premijerom, Van Rumpoy je na konferenciji za novinare nakon sastanka s Pahorom rekao da će učiniti iznimku iako do 1. siječnja iduće godine, kad službeno preuzima dužnost, ne daje političke izjave.

"Sporazum o arbitraži između Slovenije i Hrvatske potpisan u Stockholmu vrlo je dobar primjer kako se otvorena pitanja rješavaju na europski način. To je i dokaz hrabrosti vodstva, što je pokazalo dvoje premijera", rekao je Van Rumpoy.Dodao je da je Sporazum o arbitraži vrlo važan kao primjer drugim državama zapadnog Balkana te da ga zato sada treba i ratificirati.

Slovenski premijer Borut Pahor rekao je nakon sastanka s Rumpoyem da su, osim europskih pitanja, razgovarali i o stanju na zapadnom Balkanu.
Ako Europska unija ocijeni da je slovenska uloga u procesu stabilizacije regije potrebna, Slovenija je u tome spremna biti konstruktivan čimbenik, rekao je slovenski premijer.

Novi čelnik Europske unije rekao je da je cilj njegovih prvih posjeta državama članicama upoznavanje i uspostava što bližih odnosa s predsjednicima vlada zemalja članica kako bi uspješno mogao preuzeti svoju funkciju 1. siječnja iduće godine.
XS
SM
MD
LG