Dostupni linkovi

Obama objavljuje novu strategiju za Afganistan


Američki predsjednik Barack Obama objaviće novu strategiju za rat u Afganistanu u govoru koji će utorak u 19 sati, po istočnoameričkom vremenu, održati u Vojnoj akademiji West Point uz izravan prijenos na nacionalnim TV mrežama u SAD-u.

Prema izvještajima većine američkih medija, Obama će objaviti slanje 30,000 dodatnih američkih vojnika u Afganistan, koje će pratiti i pojačanja saveznika iz NATO-a za oko 5.500 vojnika.

Očekuje se da će obrazložiti i izlaznu strategiju za Afganistan, koju uključuje i ubrzano povećanja broja afganistanskih snaga sigurnosti na oko 140,000 vojnika i policajaca, kako bi mogli preuzeti odgovornost za sigurnost zemlje.

Američki predsjednik Barack Obama izdao je zapovijed o slanju većeg broja vojnika u Afganistan i tu je odluku saopćio vojnom vrhu na sastanku ratnog vijeća u nedjelju navečer, a u ponedjeljak je o tome obavijestio i strane čelnike, objavila je Bijela kuća.

"Vrhovni zapovjednik prenio je svoju konačnu odluku o strategiji i izdao zapovijed o provedbi te strategije," rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Gibbs nije iznio konkretne podatke o broju američkih vojnika, ali Obamini visoki savjetnici su rekli kako je vjerojatno riječ o 30.000 vojnika, javila je Hina.

Obama je o odluci najprije telefonom obavijestio državnu tajnicu Hillary Clinton, a zatim je u Bijeloj kući održao sastanak ratnog vijeća s ministrom odbrane Robertom Gatesom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost James Jonesom i najvišim vojnim časnicima.
Video-konferencijskom vezom tu je odluku prenio i zapovjedniku snaga SAD-a i NATO-saveza u Afganistanu, generalu Stanleyu McChrystalu, koji je prije zatražio pojačanje od 40.000 vojnika, i veleposlaniku SAD-a u Kabulu Karlu Eikenberryju.

"U ponedjeljak je Obama kontaktirao međunarodne čelnike kako bi ih izvijestio o odluci, uključujući francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, britanskog premijera Gordona Browna, njemačku kancelarku Angelu Merkel, ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, kineskog predsjednika Hu Jintaoa, indijskog premijera Mamohana Singha, afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i druge," rekao je glasnogovornik.

"U tim je pozivima strane čelnike upoznao s novom strategijom i procesom koji ju je potaknuo, rekao je Gibbs, dodajući da će državna tajnica Clinton iduće sedmice otputovati u Evropu na sastanke s čelnicima NATO-saveza.

UPRAVLJANJE ZEMLJOM

Gibbs je najavio da će Obama u utorak u West Pointu u 20 sati po istočnoameričkom vremenu (srijeda, 02:00 CET) govoriti i o tome kako će se financirati američko pojačanje jer se trošak procjenjuje na milion dolara po vojniku na godinu te da će jasno predočiti izlaznu strategiju.

"Predsjednik će govoriti o tome kako to nije neograničeno dug angažman," rekao je Gibbs, dodajući da je cilj strategije osposobiti afganistanske snage sigurnosti da se mogu boriti protiv pobunjenika kako bi se odgovornost za sigurnost zemlje mogla vratiti Afganistancima.

"Mislim da će proći kroz to zašto smo ondje te što po njegovu uvjerenju sadašnji proces donosi i čemu se nada," rekao je Gibbs.

Obama je tu odluku donio nakon više od dva mjeseca razmatranja nove strategije i više od desetak sastanaka njegova vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prije odlaska u West Point (država New York) Obama će se u utorak sastati s čelnicima Kongresa kako bi im objasnio svoju odluku.

Dok se demokratski zastupnici u Kongresu sve više protive povećanju američkog kontigenta u Afganistanu, opozicioni republikanci snažno zagovaraju slanje pojačanja kao nužan postupak za uspjeh američke i savezničke misije u toj zemlji.

Po izvorima administracije na koje se pozivaju američke televizijske mreže, Obamin govor imat će četiri glavne tačke.

Obama će objasniti kako misli "završiti posao" u Afganistanu, što je najavio prošle sedmice , a u središtu nove strategije trebao bi biti udar na Al-Qaidu i s njom povezane ekstremiste, te manje izgradnja državnih institucija i obnova te zemlje.

Objasnit će i izlaznu strategiju u Afganistanu, gdje će s pojačanjem broj američkih vojnika dosegnuti gotovo 100.000.

Obama će također naglasiti da Afganistan nije samo američka misija niti problem samo jedne zemlje, nego svjetski problem za koji su, kako bi se riješio, nužna međunarodna nastojanja.

I na kraju, Obama će upozoriti afganistansku vladu da mora poboljšati upravljanje zemljom i suzbijati korupciju, pri čemu će najaviti da će SAD za to postaviti stroge odrednice, a o njihovu će ispunjenju ovisiti pomoć SAD-a.

Vrlo brzo nakon govora američke snage će biti upućene na jug i istok Afganistana, posebno u pokrajine Kandahar i Helmand, navode izvori. Osim američkog pojačanja, prema Afganistanu bi trebalo krenuti i između 5.500 i 6.000 dodatnih vojnika NATO-saveza.
XS
SM
MD
LG