Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bern:Rey sa ambasadorima muslimanskih zemalja


Švicarska ministrica vanjskih poslova Micheline Calme-Rey primila je u ponedjeljak navečer u Bernu ambasadore muslimanskih zemalja kako bi im objasnila rezultate nedjeljnog referenduma kojim se zabranjuje gradnja minareta u Švicarskoj.

Pokušavamo da objasnimo i informiramo ih o rezultatima glasanja, posebno arapske i islamske zemlje. Sastala sam se u popodnevnim satima s ambasadorima muslimanskih zemalja na dužnosti u Bernu, izjavila je ministrica na francuskom radiju RTL, prenosi AFP.

Imamo zajedničke interese, nastavila je ona, pozivajući "na jačanje dijaloga među različitim vjerskim zajednicama u Švicarskoj "multikulturalnoj zemlji".

Glasanje Švicaraca na referendumu u nedjelju, kojim je zabranjena izgradnja minareta, naišlo je na ogorčenje širom svijeta, posebno u Evropi i nekim muslimanskim zemljama.

U Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji na svijetu, glavna muslimanska organizacija osudila je ovaj referendum kao znak "mržnje" i "netolerancije", ali je zatražila da se ne "reagira radikalno".

Švicarska broji 7,5 miliona stanovnika, od kojih 400.000 muslimana.
XS
SM
MD
LG