Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić optimista u vezi sa MSP


Predsjednik Srbije Boris Tadić izrazio je optimizam u vezi sa odlukom Međunarodnog suda pravde, koji sutra počinje razmatranje legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Ja sam optimista u pogledu odluke MSP, a čini mi se da bi mnoge zemlje mogle preispitati svoju odluku, što stvara jednu potpuno drugačiju međunarodnu političku atmosferu", rekao je Tadić u intervjuu koji će sutra biti emitovan u svjetskom servisu Bi-Bi-Sija.

Tadić je najavio da će Srbija nastaviti da se bori za očuvanje svog integriteta, ali je naglasio da to podrazumijeva i odlučnost da se nastave pregovori koji treba da dovedu do održivog i kompromisnog rješenja.

"Sada je prerano govoriti o tome šta je za Srbiju kompromisno rešenje, ali ono se svakako negde nalazi na tragu naših predloga koje smo izložili tokom pregovaračkog procesa, dakle to je osnov za pristupanje Srbije pitanju Kosova i Metohije", rekao je Tadić.

Odgovarajući na pitanje da li bi odluka MSP-a mogla da dovede Srbiju u nepovoljnu poziciju da donosi teške odluke o Kosovu, Tadić je rekao da, "kakva god da bude odluka MSP, ona ne može više otežati postojeću situaciju u kojoj se Srbija ovog trenutka nalazi, ali to svakako ne znači da će Srbija u bilo kom trenutku odustati od svojih legitimnih prava".

"Uveren sam da u njoj mi možemo nastaviti pregovore o budućem statusu Kosova. Od pregovora kao jednog principijelnog pristupanja rešavanju ovakog kompleksnog i teškog problema mi nikada kao država nećemo odustati", naglasio je predsjednik Srbije.
XS
SM
MD
LG