Dostupni linkovi

Vanredna vijest

ICTY: Svjedok se nije pojavio na saslušanjuRobert Alexander Franken, bivši zapovjednik nizozmeskog bataljona koji je u julu 1995. bio u Srebrenici, nije pristupio u Tribunal u Haagu odakle je trebalo da videolinkom svjedoči protiv Radomira Vukovića i Zorana Tomića, bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, koji se terete za ubistva više od 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi "Kravica".

Sutkinja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kazala je da svjedok Franken nije pristupio u ICTY te da se od prošle sedmice ne javlja na telefon, prenosi BIRN - Justice Report.

Na prijedlog tužioca Ibre Bulića Haški tribunal se obavezao da će pokušati ponovno stupiti u kontakt sa svjedokom i osigurati njegovo saslušanje videolinkom za 3., 4. ili 14. decembar. Sud svjedoka može privesti na saslušanje.

Prema navodima optužnice, Vuković i Tomić su 12. i 13. jula 1995. sudjelovali u zarobljavanju Bošnjaka iz Srebrenice te njihovom odvođenju u Kravicu, gdje su predvečer 13. jula strijeljani. Suđenje je počelo u decembru 2008.
XS
SM
MD
LG