Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Berlusconi testira bjeloruski pomak prema Zapadu


Premijer Italije Silvio Berlusconi i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko
Italijanski premijer Silvio Berlusconi je danas postao prvi lider iz zemlje Evropske unije koji je posjetio Bjelorusiju u zadnjih 15 godina.

Godinama, ovakve posjete su bile tabu jer Evropska unija smatra Bjelorusiju izopćenom zemljom zbog redovnih napada na opoziciju i namještanja izbornih rezultata radi očuvanja predsjednika Aleksandra Lukašenka na vlasti.

Zašto Berlusconi prekida tu tradiciju?

Lukašenko je posjetio Rim u aprilu, kada se susreo sa papom Benediktom XVI i večerao sa Berlusconijem i italijanskim ministrom vanjskih poslova Francom Frattinijem.

Međutim, činjenica da Berlusconi putuje u Minsk u momentu kada su njegovi odnosi sa Briselom i dalje zategnuti izaziva čuđenje.

Visoki bjeloruski zvaničnici, uključujući i Lukašenka, su još uvijek na briselskoj crnoj list za putovanje u Evropsku uniju.

Odluka o zabrani putovanja je u posljednje tri godine nekoliko puta bila suspendova ali je i dalje na snazi za pet osoba, šeficu izborne komisije i četiri zvaničnika za koje se sumnja da su umiješani u nestanak opozicionih političara.

Briesel je zainteresiran da s vremena na vrijeme provjeri da li je Minsk spreman da bude blaži prema opoziciji u zamjenu za bolje veze sa EU, i prema nekim signalima, Berlusconijva posjeta spada u ovu kategoriju.

UDVARANJE ZAPADA

Jean-Pierre Darnis, zamjenik šefa odjela za odbranu i sigurnost na rimskom Institutu za međunarodne odnose, kaže da Italija ima dugu tradiciju "istraživača" u problematičnim zemljama.

"Berlusconijeva posjeta Misnku je ilustracija tradicionalnog trenda u italijanskoj vanjskoj politici," rekao je Darnis. "Italija je saveznik SAD kroz transatlanstku saradnju i NATO i to je stub rimske spoljne politike. Italija je također među osnivačima EU i to je drugi stub."

"Ali, postoji mogućnost akcije i izvan ova dva stuba, uspostavljanje kontakata sa zemljama koje bi mogle biti smatrane problemtičnim," rekao je Darnis. "Primjer Libije i nedavnih odnosa između Italije i Libije je ilustracija ovoga."

Darnis objašnjava da italijanska vanjska politika odražava dugogodišnju tradicija istraživanje poslovnih mogućnosti širom svijeta. To daje poticaj naizgled iznnenadnim posjetama, čak i zemljama koje u tom momentu mogu biti viđene kao izopćene.

Dopisnik bjeloruskog servisa RSE Jan Maksimijuk se slaže da je Berlusconi jedan od nekolicine evropskih vođa koji mogu posjetiti Bjelorusiju i istražiti mogućnost boljih veza bez obaveze Brisela da slijedi taj korak, jer uživa reputaciju ekstravagantnog političara koji je spreman preuzeti više rizika nego neki oprezni političari.

"Za ljude u Briselu, Berlusconi je najbolji političar za posjetu Lukašenku, jer ako ova posjeta ne proizvede ništa, ljudi u Briselu mogu reći: 'To je samo Berlusconi, on je sklon ovakvim istupima, mi nismo odgovorni za njegovo ponašanje'," rekao je Maksimijuk.

"Ali ako Lukašenko bude otvoreniji prema udvaranju Zapada, onda se Berlusconi može nadati uspješnoj posjeti."

Lukašenko je već poslao signale da je spreman pomjeriti svoju zemlju malo prema Zapadu, u igri u kojoj balansira između Brisela i Moskve, glavnog saveznika i trgovinskog partnera koji tolerira njegove ispade protiv opozicije.

Lukašenko je ove godine već posjetio Litvaniju, naznačivši pomak ka nezavisnijoj politici. On je tada rekao da Minsk i Viljnus mogu zajedno pomoći "konstruktivnoj interakciji između Istoka i Zapada" i izrazio nadu da građani Bjelorusije mogu dobiti vizne olakšice za putovanje u EU.
XS
SM
MD
LG