Dostupni linkovi

Hag: Rasprava o topničkim dnevnicima 16. prosinca



Raspravno vijeće u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" sazvalo je za 16. prosinca ročište na kojem bi se trebao razmotriti spor između hrvatske vlade i haaškog tužiteljstva zbog tzv. topničkih dnevnika iz "Oluje".

U odluci o sazivanju ročišta, donesenoj 26. studenoga, Hrvatska je pozvana da uputi svoga predstavnika na to ročište, a sve strane u postupku da donesu sve raspoložive dokumente o postojanju ili sudbini traženih dokumenata.

Haaški je sud Hrvatskoj, na zahtjev tužiteljstva, još u rujnu 2008. izdao nalog da dostavi dokumente o djelovanju hrvatskog topništva u "Oluji" koje tužiteljstvo traži radi suđenja trojici hrvatskih generala.

Hrvatska tvrdi da ti dnevnici ne postoje ili su uništeni , te je u studenom sudu poslala izvješće u kojem se navodi što je sve poduzeto da bi se dokumenti pronašli ili objasnilo zašto ih nema.

Premijerka Jadranka Kosor ovaj je vikend izjavila kako se nada da će se pitanje "topničkih dnevnika" uskoro zatvoriti i da će Brammertzovo izvješće biti pozitivno za Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG